יום רביעי, 5 בנובמבר 2014

כל מה שרצית לדעת על פצעי לחץ


פצעי לחץ מזוהים עם מבוגרים, קשישים ובעלי מוגבלויות וזאת על אף שהם עלולים להיגרם ולהופיע בכל גיל. הסיבה העיקרית לפצעים מן הסוג הזה קשורה לפעולות ממושכות או חוזרניות של הפעלת כוח על שטח עור מסוים. אפשר לזהות את התופעת פצעי לחץ על ידי פצעים פתוחים בעור המחמירים תוך שעתיים עד שלוש שעות. למרות ההופעה המהירה של הפצעים, ריפוי לוקח הרבה זמן ולכן הדגש העיקרי מבחינת טיפול הוא על מניעת פצעי לחץ.

מניעת פצעי לחץ

מי שאינו רוצה לסבול מפצעים בדרגות חומרה משתנות נדרש להימנע מהפעולות הבאות:


א. מעיכה ממושכת – אין להפעיל לחץ על העור באמצעות שכיבה או ישיבה באותה תנוחה. אנשים עם לקות תנועה קשה זקוקים לעזרה אקטיבית או פאסיבית, בעוד קשישים ומבוגרים צריכים לבחור היטב את כסא הגלגלים, המיטה או העזרים העומדים לרשותם.

ב. שפשוף חוזרני – גם שפשוף ממושך או חוזרני גורם פצעים ולכן מניעה מחייבת תשומת לב רבה לאיזורים פגיעים. המקומות בהם הפצעים נוטים להופיע כוללים את הירכיים, הגב התחתון, הקרסוליים, העקבים, המרפקים וכל מקום בו העור מונח על בליטת עצם.

ג. מתיחה – גב תחתון ומקומות בהם נמצאות רתמות עלולים לסבול מפצעים הנוצרים כתוצאה מהפעלת מאמץ גזירה. מאמץ כזה נפוץ בקרב אנשים עם לקות תנועה ובעלי מוגבלויות בכל הגילאים.

עקרונות עבור מניעת פצעי לחץ

אדם בריא יכול לחוש לאחר מספר דקות בחוסר נוחות או בלחץ המופעל על הגוף. מנגד, אנשים הסובלים מהפרעות בתחושה זקוקים לעזרה ובעיקר צריכים להקפיד על עקרונות מניעה נכונים.
עליהם להקפיד על שינוי תנוחה אחת למספר שעות, על שימוש במזרנים ועל שמירה על היגיינה אישית. כך ניתן להגן על העור ולמנוע פצעי לחץ כבר בשלבים המוקדמים. פעולות אלו ניתנות להטמעה כחלק מהרגלים ויש להן משמעות ארוכת טווח.


יום שלישי, 28 באוקטובר 2014

מה צריך לזכור כשבוחרים כסאות גלגלים?

יש אינספור דגמים אפשריים של כסאות גלגלים שאפשר בחור מתוכם. בין אם מדובר על בחירה עוברכם, ובין אם מדובר על בחירה עבור קרוב משפחה, כדי תמיד לזכור שיש כמה פרמטרים שחייבים להוביל אתכם בבחירה הסופית. לא מדובר רק על שיקול אחד ובודד, וכדאי גם להקדיש את תשומת הלב ואת הזמן - שכן כסא גלגלים הוא רכישה שאתם עושים לזמן ארוך, ולכן לא צריך לרוץ לדגם הראשון. אז מהם הפרמטרים שתמיד יש לקחת בחשבון?





כל הדברים שתמיד נשווה

       מידת הנכות - יש לזכור שגם אם לאדם יש נכות פיזית, אין זה אומר שמצבו זהה לבני אדם נוספים עם נכות פיזית. יש אנשים שמסוגלים עדיין להניע את ידיהם באופן חופשי ולשלוט על כסא גלגלים ידני. יש כאלה שכמעט ולא מסוגלים לזוז, יש שזקוקים לתמיכה מיוחדת לכל הגוף, וכיו"ב. תמיד הבחירה מתוך הדגמים של כסאות גלגלים, צריכה להיות בראש ובראשונה לאור מצב זה.

       אורח חיים - כשם שאנשים ללא נכות מקיימים אורח חיים שונה אחד מהשני - כך גם אנשים נכים. יש שעוסקים בספורט, יש שצריכים להגיע למקום עבודה במשרד, יש כאלה שמגיעים לבית הספר והגן, וכיו"ב. גם כאן, ההתאמה של הכסא, צריכה להיות כמובן לפי אורח החיים ולקחת אותו בחשבון.

       צרכים מיוחדים - בבחירת כסאות גלגלים יש לקחת בחשבון תמיד צרכים מיוחדים. כך למשל אדם דתי שזקוק לכסא גלגלים ממונע, יזדקק לכסא עם הכשר שימוש בשבת. יש מי שזקוק לכסא שיהיה קל משקל לצורך נשיאתו ברכב, וכיו"ב.

       השטח - האם מדובר על אדם שיתמודד עם תנאי שטח רגילים של דירות, בתים ומדרכות? או שיש צורך בכסא שמותאם לתנאי שטח של חול ודשא?

לבחור בכל מצב


אם כן, יש לא מעט פרמטרים שינחו אותנו בבחירת כסאות גלגלים. כדאי תמיד לשקלל את כולם ביחד, ולשים לב מה משפיע יותר ומה פחות - וכך לבצע את הבחירה האולטימטיבית.